Барабан или диск

Барабан или диск

Барабанни спирачки

Автомобилите, произведени преди 20-30 години и повече, бяха оборудвани с надеждни барабанни спирачки. Които практически не се нуждаеха от поддръжка. Барабан или диск. Днес повечето автомобили вече са получили модерни дискови спирачки, които са ефективни, но те изискват редовен сервиз. Подмяна на накладки и дискове. Нека поговорим по-подробно кои спирачки на автомобила са по-добри барабан и диск. Често можете да чуете, че барабанните спирачки са много евтини автомобили и днес. Както се твърди, този тип спирачки вече не се използва на съвременните автомобили. Това отчасти е вярно, като в същото време трябва да се има предвид, че барабанните спирачки имат свои собствени предимства и в някои случаи дори не отстъпват на скъпите дискови спирачки.

Барабан или диск

Предимствата при използването им включват ниска цена, както и проста услуга, която се извършва при голям пробег. Барабан или диск. Барабанните спирачки практически нямат контакт с мръсотия, вода и прах, което значително опростява работата им. Ако говорим за недостатъците на този тип спирачки, тогава трябва да се отбележи, че водачът трябва да положи много повече усилия, за да спре колата. Също така, при значително натоварване спирачките могат да се задръстят, след което се изисква ремонт на автомобила. Днес дисковите спирачки са най-популярни поради тяхната гъвкавост и ефективност на използване. В същото време е необходимо да се вземе предвид високата цена на използваните части, което значително увеличава разходите на собственика на автомобила за поддръжка на такива автомобили.

Качеството на дисковите спирачки

Дисковата спирачна система е от отворен тип, така че накладките и дисковете влизат в контакт с мръсотия и вода, което може да доведе до бързо износване или термична деформация. Качеството на дисковите спирачки ще зависи пряко от правилното обслужване на автомобила. Не само ще е необходимо постоянно да почиствате дисковете и накладките, но и да ги подменяте редовно. Подобна услуга не трябва да се пренебрегва, тъй като с увеличаване на сервизния интервал ефективността на спирачките значително намалява и вероятността от пътни инциденти се увеличава. Предимствата на дисковите спирачки включват отлична производителност, устойчивост на топлина и минимален шанс за изземване на дискове по време на шофиране. Спортните автомобили са оборудвани и с модернизирани дискови спирачки, които използват не траен метал, а керамика, която е устойчива на топлина и не губи своята ефективност дори след дузина аварийно спиране подред.