Балансиране на автомобилни гуми

Балансиране на автомобилни гуми

Производителите на автомобили доставят превозни средства с правилно балансиране на колелата. Това дава възможност за оптимално управление, динамика и безопасност на автомобила като цяло. Експлоатацията на автомобил от време на време води до факта, че балансът на колелата е нарушен. Балансиране на автомобилни гуми. В резултат на това воланът бие, управлението на пътя се влошава и има значително износване на частите на окачването. Нека разгледаме по-отблизо какво представлява балансирането, кога е необходимо и как да разберем, че колелата са инсталирани и балансирани правилно. Когато се изисква балансиране изисква се балансиране на автомобилните колела.

Балансиране на автомобилни гуми

Когато инсталирате нова гума върху джантата на автомобила. След 500 км след инсталиране на нови гуми. Балансиране на автомобилни гуми. Приблизително на всеки 15 хиляди километра при нормално шофиране и 7-8 хиляди километра при агресивен стил на шофиране. След като удариш бум на скорост, удряш дупка. При окачване на окачването може да се наложи балансиране на колелата. Ако не регулирате колелата своевременно, има вероятност от влошаване на управляемостта на превозното средство, което при висока скорост може да доведе до аварийни ситуации. Ето защо е силно препоръчително да се извърши балансиране в горните случаи. Освен това процесът не отнема много време. Ако собственикът на автомобила няма възможност да посети монтаж на гума, тогава балансирането на колелата на място в града или региона ще ви помогне.

Балансиране на автомобилни гуми

Самият бригадир ще подкара до клиента и с помощта на мобилно оборудване ще провери колелата, ще извърши цялата необходима работа на място. Дисбаланс на колелата. Основни видове и техните характеристики. Има два вида дисбаланс на колелата на автомобила. Статично. Центърът на тежестта на колелото не съвпада с оста на въртене и общата маса на колелото на автомобила е неравномерно разпределена по обиколката. Балансиране на автомобилни гуми. Динамичен. Колелото има тенденция да се върти около оста, свързваща вътрешната и външната половина, което в крайна сметка поставя допълнително напрежение върху лагерите и води до повишено износване. Дори след отстраняване на статичния дисбаланс, динамичният дисбаланс може да остане. Поради това е важно балансирането на колелата да се извършва от специалисти на специализиран автосервиз.

Балансиране на автомобилни гуми

Етапи на балансиране на автомобилни колела. При балансиране колелото се сваля от автомобила и се монтира на балансиращата машина. След това съветникът въвежда параметрите на определено колело в компютъра. В съответствие с въведените параметри и характеристики на монтираното колело, след тестовете компютърът дава информация къде точно на колелото и какви тежести трябва да бъдат инсталирани, за да се премахне дисбаланса. Използването на 3D диагностична стойка в автосервиз позволява най-точното определяне на дисбаланс, нарушения на геометрията, изтичане на колелата. За балансиране се използват различни тежести и методи за тяхното обезопасяване. Изборът на товар зависи от естеството на дисбаланса, вида на джантата. Има пълнени и лепящи тежести.

Балансиране на автомобилни гуми

Инсталиране на тежести върху мръсна повърхност на диска. Инсталиране на нови тежести на колело, което вече е балансирано, без да се премахват съществуващите тежести. Недостатъчно смазване на гумата при монтиране на джантата.
По-рядко срещана грешка е неправилното инсталиране на тежести на диска – те са твърде отдалечени, когато колелата се движат, те докосват частите на окачването. За да не се сблъскате с подобни грешки, препоръчително е да се обърнете към специализиран автомобилен сервиз и да не спестявате пари, като балансирате с частни майстори в гараж.