Ангренажни ремъци

ангренажни ремъци

Практически вечни двигатели

Опитните собственици на автомобили много добре помнят как някога са били считани за практически вечни двигател. Които са имали задвижване на веригата за разпределение на газ. Ангренажни ремъци. Всъщност в миналото се е смятало, че веригата е много по-надеждна от колана. Какъв двигател не изисква никаква поддръжка, изключва се рискът от повреда на задвижването, чието счупване често е довело до необходимост възстановяване на двигателя. Днес обаче технологията е напреднала значително. Така че ремъчното предаване дори се счита за по-добро от класическата верига по някакъв начин. За съжаление надеждността на двигателите през последните години значително се е влошила, включително това се отнася за задвижването на ангренажната верига.

Ангренажни ремъци

Което преди не е изисквало никаква поддръжка, а днес, след 150 хиляди пробега. Обикновено се препоръчва дори смяна на веригата и това е много по-сложна процедура от редовната поддръжка на колана. Не е изненадващо, че през последните години все по-голям брой автомобилни производители и купувачи са избрали задвижвани с колан синхронизиращи машини по класическата верига. Смята се, че планираният експлоатационен живот на ангренажния ремък е два пъти по-малък от този на веригата. Поради което такова задвижване трябва да се сменя на всеки 70-80 хиляди километра. Този редовен сервиз поддържа двигателя в добро техническо състояние. Ако говорим за веригата, тогава с около 100 хиляди тя започва да се разтяга, обтегачите и амортисьорът вече не могат да компенсират промяната в размера.

Ангренажни ремъци

Трябва също така да се отбележи, че коланът е лесен за смяна, такава работа не е трудна, съответно. Дори ако собственикът на автомобила не може да извърши такъв ремонт са. В работилницата за такава работа няма да бъдат взети твърде много пари. Но замяната на веригата ще изисква пълно отваряне на двигателя и това е почти основен ремонт, който има подходящи разходи. В резултат, ако на пръв поглед изглежда, че веригата трябва да се сменя два пъти по-рядко, тогава, в крайна сметка, поради сложността на такава работа, такава услуга дори ще струва повече от редовната подмяна на колана. Верижните двигатели са много по-шумни от класическите ремъчни двигатели. Дори наличието на голямо количество шумоизолиращ материал в автомобила не може да се справи с такъв характерен метален звън на веригата, който само ще се увеличава.

Износване на ремъка

Докато се износва и разтяга. Не е изненадващо, че много производители на автомобилни марки, които използват двигатели с верижно задвижване от десетилетия, сега започват да използват прости моторни ремъци, които са по-тихи в експлоатация, позволявайки възможно най-голям комфорт на борда. Смята се, че веригата просто претоварва газоразпределителните блокове на енергийния блок. В резултат на това има бързо износване на двигателя, механизмите, работещи под товар, могат да се срутят и да се задръстят, в резултат това води до сериозни неизправности, отстраняването на които струва на собственика на автомобила значителна сума. Докато коланът от гумирани материали е по-гъвкав, използването му в конструкцията на двигателя с вътрешно горене позволява да се намали натоварването на основните работни възли на двигателя, съответно общият ресурс на двигателя е значително удължен.