Алтернативен спринт

алтернативен спринтер

Алтернативен спринт

Газовото оборудване е инсталирано в завода, така че повдигането на капака и гледането под него не е интересно. Мотор като мотор, без видими разлики. По-добре е да погледнете директно под дъното. Всички цилиндри са там, под надеждната защита на металните кутии. Освен това те са поставени по такъв начин, че да можете да видите тези в основата само като паднете на земята. Така че завоите и наблюдателните ями на MB Sprinter не са страшни. Вярно е, че задният надвес, или по-скоро защитата, е малко дълъг и при стръмни рампи може да се блъсне в земята, добре, фургонът не се представя за превозно средство с висока проходимост. Между другото, всички основни параметри бяха приложени и към предното стъкло и как не ги забелязах.

Алтернативен спринт

Няколко думи за скалата на горивото. Много е трудно да се работи с него и разчитането на него е 100% безразсъдно. След зареждане с гориво в горещината или при движение в задръстване, една дивизия е достатъчна само за 18 км, което в началото е просто ужасяващо. Но си струва да зареждате през прохладна сутрин, когато газта заема по-малко обем и повече от него влиза в цилиндрите, или се движи по магистралата, същото отделение ще изгасне само след 40 км. Освен това, ако в дизеловите версии всички подразделения са обвързани с еднакво количество гориво и пробег, тогава последните две колони общо десет за газовата версия изчезват неочаквано бързо. Освен това примигването на екстремното трае само 4 км, след което изгасва, но колата все още работи с остатъци от газ за известно време много странна настройка.

Алтернативен спринт

Иначе всичко е прозрачно. Преминаването към газ се извършва автоматично при загряване на двигателя, но има и добър стар бутон NGT за принудителен избор на вида гориво. Което неуспешно търсих на други автомобили. Това, което MB Sprinter кара в определен момент, може лесно да бъде идентифицирано по крушката на бутона NGT или по гореспоменатата скала. Един или друг ред колони се включва в прозореца на панела. Когато газта изтече, на панела се появява жълт символ на цилиндъра. Това са всички основни разлики между MB Sprinter NGT. Това беше най-дългото и най-разнообразното ми шофиране на LPG. Успях да се натъкна на задръствания в Москва. Да се повозя по магистрала Дмитровская, която след затваряне за камиони. Ленинградка стана НОВА Ленинградка с всичките си скорости на охлюви.