Автомобил с двигател

Автомобил с двигател

Eкологично чисти компресорни агрегати

Турбодвигателите стават все по-популярни всяка година, много автомобилни производители дори се отказват от класическите атмосферни двигател. В полза на такива мощни и екологично чисти компресорни агрегати. В същото време работата на такива двигатели с турбокомпресор има свои специфични характеристики. Познаването на които ще избегне критични неизправности на силовия агрегат. Нека поговорим по-подробно за пет важни правила при работа с двигатели с турбокомпресор. Собственикът на автомобила ще трябва да проучи инструкциите за автомобила, в които ясно се посочва кое масло трябва да се използва и при какви движения се препоръчва да го смените. Автомобил с двигател. Такъв правилен избор на масло ще се превърне в една от предпоставките за безпроблемна работа на турбината. Която ще бъде смазана с високо качество и, следователно, ще бъде предотвратено преждевременното й износване.

Автомобил с двигател

Особеността на работата на такива двигатели е, че турбината е смазана с масло от обща маслена система. Съответно използваното масло трябва да гарантира не само правилната работа на двигателя, но и самата турбина. Наложително е да смените маслените и въздушните филтри. Да почистите вентилацията на картера, да проверите охладителната система и да предотвратите загубата на херметичност на всмукателния клапан. Автомобил с двигател. Днес много собственици на автомобили, за да не губят време, не загряват двигателя след дълъг престой, което може да доведе до значителни проблеми с двигателя, преждевременното му износване и повреда на турбокомпресора. Трябва да се помни, че съществуващите топлинни хлабини са проектирани да работят в топъл двигател, поради което дори краткосрочната работа в студено масло неизменно ще доведе до проблеми с турбината.

Неравномерно охлаждане на металните елементи

Турбината се загрява по време на работа, следователно, ако изключите двигателя веднага след пътуването, това ще доведе до неравномерно охлаждане на металните елементи, възникват проблеми с плъзгащите лагери и вала на турбината. Автомобил с двигател. Поради такива високи температури в турбината маслото започва да се коксува, в крайна сметка турбината е слабо охладена и смазана, което води до критичните й повреди. Ето защо, дори след кратко пътуване, след като пристигнете на местоназначението, не трябва веднага да изключвате двигателя, а да оставите двигателя да работи малко и едва след това, след охлаждане на всички горещи компоненти, да изключите двигателя.