Автомобилни аларми

автомобилни аларми

Устройство на автомобилни аларми

Попадали ли сте някога в ситуация, в която алармата против кражба да работи и не можете да я изключите? Днес ще дадем прости препоръки как да изключите алармата на автомобила. Ще ви трябват две неща. Ръководство с инструкции и чифт клещи. Уверете се, че ги имате на една ръка разстояние, преди да продължите със следните стъпки. Видове и устройство на автомобилни аларми. Автомобилни аларми. Автомобилните аларми помагат да изплашите измамниците от кражба на вашата кола или каквито и да било ценни предмети, които могат да се намират в кабината. Те правят това чрез излъчване на силни сирени или клаксони и чрез обездвижване на превозното средство чрез изключване на системите за запалване и впръскване на гориво.

Автомобилни аларми

Повечето от най-новите модели автомобили имат фабрична автомобилна аларма и имобилайзер, управляван от ключодържател. Имобилайзерът за кола може да бъде прост код за статична радиочестотна идентификация (RFID). Той е генериран от чип вътре в транспондерния ключ, разпознат от блока за управление на двигателя на превозното средство (ECU) чрез сензор за ниска енергия близо до цевта на ключа за запалване. Типичният обхват ще бъде само няколко сантиметра. Така че трябва да имате ключ близо до сензора, за да може той да реагира. Някой може да копира този статичен код, без дори да има достъп до клавишите. За да се предотврати това, бяха разработени и внедрени кодове на плъзгащи се двойки между ключа и ECU. Ако случайно генериран код за сдвояване не бъде разпознат от системата, ECU няма да захранва свещите и горивната помпа.

Радиочестотно дистанционно управление

Транспондерните ключове могат да имат и вградено радиочестотно дистанционно управление. За отваряне или заключване на вратите на автомобила чрез натискане на един или два бутона. Транспондерните ключове са се развили и сега постоянно предават радиосигнали. Те позволяват на ключодържателя и ECU да комуникират пасивно, когато близостта на обхвата е около метър или два. Веднага щом ключът е извън обхвата на радиото, това ще бъде сигнал за автомобила да изключи всички електрически системи. И да активира алармени сензори или дори да заключи всички врати. И обратно, можете да имате ключодържател в чантата или джоба си и след като сигналът от транспондера бъде получен от радиото ECU. Автомобилни аларми.

Какво може да задейства аларма?

След като сдвоеният бутон активира фабричната аларма, когато е извън обхвата или е включен активно. Алармата може да се задейства от един или повече сензори. Отварянето на вратата без ключ на място ще я активира. Вътрешните микрофони или сензори за налягане ще открият дали стъклото на прозорците е счупено или някой е влязъл в автомобила, без да деактивира системата.Няколко сензора могат да разпознаят от коя страна на колата е включен ключът, така че ще позволи отварянето на вратите само от тази страна. Вратите на автомобилите дори няма да имат видими ключалки, а само сензори за захващане като превключватели на дръжките. Сензорите за накланяне откриват, че превозното средство е повдигнато в крик, и откриват опит за теглене. Нивото на чувствителност на тези сензори може да се регулира. Когато ключът не може да бъде намерен или не може да има двойка кодове, процедурата е да заключите автомобила.

Деактивиране на аларма

Защитните функции обикновено са достатъчно възпиращо средство за случайния нападател. Като всяко електронно оборудване, то може да бъде победено от решителен крадец, който може да открие и използва слабости във фабричния дизайн. Ако батерията в дистанционното управление на автомобила е изтощена, можете да отворите вратите с физическия ключ. Но алармата все още може да е активна. Деактивирането ще изисква процедура, специфична за производителя. Като първо отключване на вратата на пътника или трябва да включите запалването за няколко секунди след влизане, за да предотвратите аларми или обездвижване на автомобила. Някои превозни средства няма да имат видима ключалка, но тя ще бъде скрита под дръжката на вратата на страничната врата. Възможно е да има бутон за деактивиране, който трябва да бъде скрит от инсталатора, или собствено деактивиране, предназначено да повиши сигурността.

Слабабатерия на аларма

Ако имате слаба батерия, алармата може да тълкува ниското напрежение като опит за изключване на батерията. В този случай тя ще изключи захранването и ще заключи автомобила. Може да се задейства ръчно деактивиране или нулиране на алармата. За да го нулирате, просто изключете батерията и след това я свържете отново след предварително определено време. Тъй като вече имате слаба батерия, проблемът може да се повтори – заменете я с нова, за да я поправите. Ако не сте запознати с фабричната аларма на автомобила, нямате ръководство за собственика и изключването на батерията не се нулира. Тогава свържете се с вашия дилър за помощ или инструкции. Ако това е аларма за вторичен пазар, консултацията с местния дистрибутор или търсенето в интернет може да предостави необходимата ви информация. Ако системата работи неправилно или е включена случайно, може да имате повредени сензори. Автомобилни аларми.