Автомобилна революция

автомобилна революция

Търговски превозни средства

Sollers Severstal-Auto обяви сглобяването на търговски превозни средства Fiat Ducato в специалната икономическа зона Алабуга преди малко повече от година.Автомобилна революция. Строителството на завода започна на 22 март 2007 г., а през юни 2008 г. гледах чисто нов Fiat Ducato от руско производство да излиза от поточната линия. Поканата да посетя новия автомобилен завод не ме изненада. Но това, което видях при пристигането си на мястото, надмина всичките ми очаквания. Много неуспешни проекти са свързани с производствената зона в Йелабуга. Заводът е построен като тракторен завод, по-късно, по поръчка, за производството на народен миникар е преработен в автомобилен завод, последвано от съвместно предприятие с италианци за производство на Fiat Panda и първия частен проект.

Автомобилна революция

Chevrolet Blaizer, след това за известно време произвеждат автобуси на Scania от които шведите се отказват, доколкото са могли. И впечатлението беше, че този списък ще продължава и продължава. И сега Fiat Ducato. Поредното производство на отвертки в набързо преобразувани стари калъфи? Не, супер модерна лицензирана продукция! Отдалеч познатите очертания на производствените сгради на Yelabuga се появиха пред мен в нов цвят. Не направих резервация, това беше цветът. От сивите мрачни сгради от 80-те години не е останала и следа, всички работилници блестят с весели цветове. При организирането на нов завод беше обърнато специално внимание на промишления дизайн. Работното пространство трябва да създава само положителни емоции.

Автомобилната индустрия

Тогава хората ще работят с пълна отдаденост. Може би причината за нашите неуспехи в автомобилната индустрия се криеше в това? Ще има причина да се провери, но сериозно, за производството на не най-модерните микробуси Fiat Ducato в Италия автомобилите от това поколение бяха прекратени миналата година. Най-модерният завод за сглобяване е построен на руска земя. Какво представлява една автоматична линия за заваряване от 16 японски робота от последно поколение Fanuc или автоматичен бояджийски комплекс Eisenmann, а системата Fast Plant е използвана за сглобяване на машините вертикален конвейер за автоматично подаване на монтажни единици. Докато повечето от компонентите за Fiat Ducato идват от чужбина, но вече работи по програма за замяна.