Автомобилен катализатор

автомобилен катализатор

Целта на катализатора

Съвременните автомобили са оборудвани с катализатори и собствениците на автомобили често не са наясно относно тяхното предназначение. Нека поговорим по-подробно за целта на катализатора, а също и за причините, поради които те се провалят. Автомобилният катализатор. Изпускателната система на съвременните автомобили е оборудвана с каталитичен конвертор. Който позволява на автомобилите да отговарят на строги екологични изисквания. Дизайнът на катализатора може да варира, но при повечето машини той представлява керамична пчелна пита, затворена в корпус от ламарина. Повърхността на пчелната пита е покрита с разпрашване на благородни редки земни метали, включително платина, злато, паладий или радий. Автомобилен катализатор.

Автомобилен катализатор

Именно поради наличието на толкова рядко пръскане, цената на катализаторите е доста висока. Автомобилен катализатор.
Обикновено на 200 хиляди километра се отбелязва, че такова пръскане изгаря, след което катализаторът трябва или да се смени, или да се изреже. Принципът на работа на катализаторите е съвсем прост. Когато нажежаемите отработени газове преминат през пръсканата керамична пчелна пита. Температурата на катализатора се повишава значително, появява се реакция на окисление, след което неизгорелите въглеводороди се превръщат в обикновени водни пари. Той също така неутрализира въглеродния окис и други опасни съединения, които се свързват и се отстраняват под формата на напълно безвредни газове и съединения.

Собственикът на автомобила

С течение на времето пръсканите керамични пчелни пити се запушват с мръсотия. Те започват да изгарят поради високи температури, когато двигателят не работи правилно. Всичко това води не само до загуба на мощност на двигателя, но и до неравномерно празен ход. Колата може да не започне добре и в крайна сметка се изисква да достави такава кола до сервиза, като извърши нейната диагностика и ремонт. Самите катализатори не могат да бъдат възстановени, така че собственикът на автомобила, на чиято кола се е счупил такъв филтър, трябва или да замени катализатора, или да изреже части и да постави различни трикове. В този случай универсално решение просто не съществува, в някои случаи е по-лесно да се смени катализатора, докато на други автомобили все още е необходимо да се инсталират трикове или да се преработи контролното устройство на двигателя.