Автоматична скоростна кутия

автоматична скоростна кутия

Преобразуватели на въртящ момент

При експлоатация на автомобил с класически скоростни кутии с преобразуватели на въртящ момент. Много собственици на автомобили изпитват определени затруднения с използването на такава трансмисия. По-специално не е ясно дали неутралният режим трябва да се активира на светофарите или когато стоят дълго в задръствания време. Нека поговорим по-подробно за това как правилно да се използва такава автоматична скоростна кутия с преобразувател на въртящия момент. Автоматична скоростна кутия. Всички съществуващи днес автоматични трансмисии могат да бъдат разделени на два основни типа – това са класически модели с преобразувател на въртящия момент и роботизирани трансмисии. Те се различават по своя дизайн и тип съединител.

Автоматична скоростна кутия

Автоматичната трансмисия на преобразувателя на въртящия момент използва хидравличен съединител. Който се счита за по-надежден и има опростен дизайн. Но роботът използва съединител с триещи се дискове. Автоматична скоростна кутия. Този тип скоростна кутия се оказа не особено надеждна, което неизменно повлия на популярността му сред собствениците на автомобили. Повечето автоматични трансмисии с преобразувател на въртящ момент, които се използват днес, имат множество режими, включително задвижване, заден ход, паркиране, неутрално състояние и спорт. Съществува и режим на ръчно превключване на предавките, когато водачът, чрез отклоняване на лоста нагоре и надолу или с помощта на превключвателите на греблото, може да избере предавка в зависимост от скоростта на автомобила.

Производители на автомобили

С този ръчен режим обаче влиза в действие специална автоматизация. Която не позволява претоварване на двигателя, независимо включване на overdrive при достигане на определени обороти. Ако всичко е ясно с активирането на спортния и ръчния режим. Тогава наличието на неутрален и необходимостта от активиране на този режим за много собственици на автомобили е загадка. Някой използва неутрално много рядко, само когато е необходимо да тегли колата, докато други шофьори сменят скоростната кутия, ако попаднат в цялостно задръстване. Няма консенсус сред собствениците на автомобили по този резултат. Но повечето производители на автомобили твърдят, че неутралният режим е необходим само за теглене на кола по кабел.

Собственици на автомобили

Много собственици на автомобили с кутии с преобразуватели на въртящ момент уверяват, че чрез активиране на неутралния, дори докато чакат светофар да сигнализира, по този начин предотвратяват прегряване на трансмисията. Повечето специалисти, които ремонтират автоматични скоростни кутии. Обаче твърдят, че причината за такова прегряване е не само активирането на режима на задвижване. Но запушен филтър или наличието на множество отлагания в топлообменника за AT F- течност. Следователно, ако искат да предпазят скоростната кутия от прегряване и да удължат нейния експлоатационен живот, е необходимо не толкова да се включи неутралният режим, колкото да се извърши своевременно обслужване.