автобуси за прасенца

Автомобилни полуремаркета

За да натовари по някакъв начин капацитета си, младата компания прие различни предложения за разглеждане. Въпреки факта, че в предприятието е създадено производството на самосвали, разработването и производството на автомобилни полуремаркета, които липсват у нас, се считат за обещаваща посока. През 1957 г. NAMI предлага на OdAZ да разработи дизайна на полуремаркета за превоз на добитък. Автобуси за прасенца. В същото време Министерството на земеделието във Виница предаде на завода за сглобяване на автомобили в Одеса предложението на шофьора-рационализатор за конструкцията на каросерията на полуремаркето. По времето, когато беше издадено постановлението за спиране на производството на самосвали в Одеса конструкторският отдел успя да разработи дизайна на полуремаркета за превоз на добитък OdAZ-822.

Автобуси за прасенца

Изготви документация за развитието на производството, което осигури нон-стоп експлоатация на магазините за 1959 г. и всички следващи години. Успехът на производството се улеснява и от факта, че по това време в завода вече се е формирал технически компетентен екип от мениджъри, технолози, бригадири и работници. Същият указ № 422, в допълнение към оттеглянето от производството на самосвали, предвижда създаването в завода на специално конструкторско бюро на SKB OdAZ, което има отраслово значение. През 1959 г. в предприятието идва нов директор и SKB е разделен на отделни групи, всяка от които ръководи собствената си насока. Групата на Г.И. Денисенко разработи полуремаркето за добитък OdAZ-822 за тракторите ZIL-164AN и KAZ-606.

Превозвач за добитък

Първата търговска партида от 70 ремаркета за добитък е произведена през 1959 година. На следващата година ръководството на завода, по предложение на главния технолог А.Н. Костина реши да закупи допълнително 200 полуремаркета MMZ-584E с бордова платформа от машиностроителния завод в Митищи, чиито страни бяха увеличени. В резултат на такава проста модернизация се получи така нареченият превозвач за добитък OdAZ-822A. Но след производството на цялата партида продукти в предприятието те бяха убедени в непригодността на дизайна. Следователно след 1960 г. в гамата от продукти, произведени в OdAZ, остават само камионите за добитък OdAZ-822.

Дизайна на полуремаркета

Камионите за добитък са коренно променени през 1963 г. Новият OdAZ-857B имаше дървено-метален корпус – правоъгълен микробус с носеща основа. Но разработването от местната индустрия на два нови влекача за камиони KAZ-608V и ZIL-130V1 направи промени в дизайна на полуремаркета. От 1964 г. в Одеса те започват серийно да произвеждат камиони за добитък OdAZ-857B, предназначени за работа с нови трактори. Тялото на полуремаркето може да побере до 16 глави говеда или до 55 прасета. В този случай площта на пода е била 20 m 2 . Височината на натоварване от 1330 мм, макар и малко по-ниска от първите разработки, все още усложнява товаренето и товаренето.